TULEVAT
ESIINTYMISET

Don Carlos 12.-21.10.2018
Aleksanterin teatteri

Jouluyön messu 24.12. klo 23
Helsingin Tuomiokirkko

Uudenvuoden konsertti
31.12. klo 18
Helsingin Tuomiokirkko

9.4.2018

Rakkautta ensisilmäyksellä? Pelkistetyt puitteet luovat tilaa runsaalle esitykselle

Vuonna 1965 valmistunut Tapiolan kirkko on arkkitehti Aarno Ruusuvuoren tyylinäyte aikansa betonibrutalismista viimeistelemättömine pintoineen ja selkeine muotoineen. Ns. laatikkoarkkitehtuuri jyräsi 1960-luvulla alleen paljon vanhaa rakennuskantaa - argumentilla, että vanhaa on liian kallis korjata. Kohtalon pyörä on pyörähtänyt, kun samanlainen tuhoamisvimma on tänä päivänä monen tuon ajan rakennuksen uhkana. (hs.fi/kulttuuri).

Tapiolan kirkko kunnostautui muutama vuosi sitten Helsingin Sanomien järjestämässä Suomen rumin kirkko äänestyksessä, sijoittuen siinä toiseksi. Äänestys herätti huomiota sekä myös paheksuntaa siitä, että rumuuskilpailussa esiin nostettiin vain uudemman ajan kirkkoarkkitehtuuria. Onko niin, että vain yhdenlainen kirkko sopii kauneusihanteeseemme, luo tunnelman ja antaa pyhyyden kokemuksen?

Miten tällaista kirkkoa lähestytään? Ruusuvuoren omin sanoin: ”Kun katselin silloisen Tapiolan hajanaista keskustaa, keskitin katseeni kirkolle varatulla tontilla kasvaviin, yli kaksisataa vuotta vanhoihin puihin. Olin Afrikassa nähnyt, mikä merkitys varjolla on levähdyspaikassa. Oivalsin, että kirkkokin on kuin puiden takaa pilkottava varjo. Sen varjossa ihminen voi levähtää. Ellei ole varjoa, ei ole valoakaan." 4.12.1985, Länsiväylä -lehti.

Kirkon pihapiiriissä puiden katveessa pelkistetty riemukaari toivottaa tervetulleeksi. Kynnys on matala, kaikilla on mahdollisuus käydä sisään. Kirkkosalissa valon ja veden merkitys tulee lähelle. Miten kevään valo leikkii kirkkosalissa innovatiivisten ikkunaratkaisujen ansiosta? Ja hiljaisina hetkinä kuulet jatkuvan veden solinan.

Yhdistetään tähän maisemaan Carl Orffin Carmina Burana: Maallisia lauluja laulajille ja kuoroille laulettavaksi instrumenttien ja maagisten kuvien kanssa. Maagisia kuvia tähän produktioon tuo musisoijien lisäksi tanssija Atte Kilpinen. Tanssin lisäksi on kiintoisaa tarkkailla valon muuntuvuutta pelkistetyssä kirkkosalissa, jossa ei ole pylväitä estämässä näkyvyyttä. Salin muoto tukee erinomaisesti musiikin kuuluvuutta joka kolkkaan. Konsertissa kuullaan myös Leonard Bernsteinin Chichester Psalms, joka on valmistunut Tapiolan kirkon lailla 1965.

Anna mahdollisuus itsellesi nähdä tämä upea arkkitehtoninen kokonaisuus uusin silmin!

Carmina Burana & Chichester Psalms
La 28.4 klo 17 Tapiolan kirkko, Kirkkopolku 6, 02100 Espoo

Naapurissa on niinikään Ruusuvuoren suunnittelema toinen betoniarkkitehtuurin merkkiteos Weegee-talo. Betoniarkkitehtuuriin voit myös tutustua Arkkitehtuurimuseon Suomen arkkitehtuurin vuosikymmenet näyttelyssä. (www.mfa.fi/muitakohteita)


Konserttiarvostelu 2.10.2017

Synkkä kiihko lumosi


Tiedote 28.8.2017

Huipputaiteilijat juhlistavat Helsingin filharmonisen kuoron syksyn 10-vuotistaivalta

Maestro Leif Segerstam, tanssilegenda Jorma Uotinen, sopraanotähdet Johanna Rusanen ja Reetta Haavisto sekä Tampereen Pianokilpailut keväällä voittanut huippulupaus Ossi Tanner. Tässä vain muutamia nimiä 10-vuotiaan Helsingin filharmonisen kuoron (HFK) syksyn juhlakaudelta. Syyskuun juhlakonsertti on myös osa Suomi 100 - juhlavuoden ohjelmaa.

Keväällä alkanut ja runsaasti kiitosta kerännyt kuoron juhlavuosi huipentuu lauantaina 30.9 klo 18 Temppeliaukion kirkossa juhlakonserttiin, jossa kuullaan suomalaisten säveltäjälegendojen komeimpia kuorolle ja orkesterille säveltämiä teoksia. Sibeliuksen valoisa ja isänmaallinen Oma maa -kantaatti saa seurakseen Uuno Klamin suurteoksen Psalmus -oratorion, jonka HFK esitti jo kesällä Heinäveden musiikkijuhlilla Helsinki Sinfoniettan kanssa. Konsertissa kuullaan myös kantaesityksenä Lauri Mäntysaaren Tähtien takaa -teos. Illan huippuvieras maestro Leif Segerstam johtaa Sibeliuksen Finlandian.

Pyhäinpäiväniltana 4.11. Johanneksenkirkossa soi lohdullinen yhdistelmä: Mozartin tuttu requiem täydentyy amerikkalaisen Morten Lauridsenin Lux aeterna -teoksella. Lux aeternaa on kuvattu yhdeksi merkittävimmäksi nykyajan kuorosävellykseksi. Teos on omalla hiljaisella tavallaan kuin moderni, meditatiivinen ja lohduttava requiem. Konsertti toteutetaan HFK:n, mieskuoro Manifestumin sekä Ylioppilaskunnan soittajien yhteisproduktiona Helsingin lisäksi myös Loviisassa ja Tampereella. Juhlavuotensa kunniaksi HFK tarjoaa erilaisen joulukattauksen. Räväkkä oopperaohjaaja Ville Saukkonen on tarttunut Benjamin Brittenin vauhdikkaaseen Saint Nicolas -kantaattiin, joka kertoo joulupukin esi-isän Pyhän Nikolaoksen elämäntarinan. Luvassa on hauska spektaakkeli: Keski- Euroopassa suosittua Joulupukki-perinnettä on ravisteltu tuomalla kirkkoon joulupukiksi itse tanssilegenda Jorma Uotinen. Konsertit pe 15.12 klo 19 Kallion kirkko ja la 16.12 klo 15 Tapiolan kirkko.

Helsingin filharmonisen kuoron 10-vuotisjuhlavuoden suojelijana toimii Tarja Halonen.

Lisätietoja juhlavuodesta ja kuorosta
www.helsinginfilharmoninenkuoro.fi

taiteellinen johtaja Jonas Rannila, taiteellinenjohtaja@helsinginfilharmoninenkuoro.fi
puheenjohtaja Katja Tammela, puheenjohtaja@helsinginfilharmoninenkuoro.fi, puh. 040 702 8926


Uutinen 28.5.2017

Cantifolia-kuoro vierailee Helsingissä kesäkuussa

Helsingin filharmoninen kuoro tapasi ranskalaisen Cantifolia-kuoron kesällä 2013 Italiassa kuorofestivaalilla. Ranskalaiset olivat niin otettuja HFK:n esityksistä, että pian Italian matkan jälkeen HFK saikin kutsun tulla esiintymään Expo Roseen, Ranskan Grasseen. Ranskan vierailun aikana kuorolaiset ystävystyivät ja HFK päätti kutsua Cantifolian vuorostaan vierailulle Helsinkiin.

Vierailun aikana Cantifolia pitää kaksi konserttia, lauantaina 10.6. klo 20 Balderin salissa ja sunnuntaina 11.6. klo 14 Suomenlinnan kirkossa. Lisäksi Cantifolia esiintyy yhdessä HFK:n kanssa MTK:n juhlagaalassa maanantaina 12.6. Ranskalaisten omien konserttein ohjelma on monipuolinen. Saamme kuulla ranskalaisia lauluja, hengellistä musiikkia, jazzia sekä hieman kevyempääkin musiikkia.

Cantifolia-kuoron perusti Grassen konservatorion johtaja vuonna 1979. Kuoron ohjelmisto sisältää klassisen musiikin lisäksi jazzia, gospelia ja ranskalaisia lauluja aina renesanssin ajasta nykymusiikkiin. Kotimaan lisäksi Cantifolia on konsertoinut Italiassa, Unkarissa, Saksassa, Portugalissa, Espanjassa ja Bulgariassa.

Cantifolian johtajana toimii belgialainen Jacques Maes. Maes on opiskellut laulua Mouscronin musiikkiakatemiassa ja kuoronjohtoa Maurice Bourbonin johdolla. Kuoronjohdon lisäksi Maes laulaa myös itse aktiivisesti eri kokoonpanoissa.

Pianistina konserteissa kuullaan palkittua Jackline Marionia. Kuorotyön ohella Marion toimii myös musiikinopettajana Nizzan alueella.

Cantifolian konsertit Helsingissä

la 10.6. Balderin sali klo 20
su 11.6. Suomenlinnan kirkko klo 14

Vapaa pääsy, käsiohjelma 5 €

Ohjelmistossa mm. Sullivan, Lauridsen, Rheinberger, Piaf, Duruflé, Rutter, Saint-Saens ja Lennon/McCartney


Tiedote 14.12.2016

Helsingin filharmoninen kuoro juhlii kymmenvuotistaivaltaan 2017

Tammikuussa 2007 perustettu Helsingin filharmoninen kuoro juhlii näyttävästi kymmentä vuotta vuonna 2017. Juhlavuoden ohjelmisto on laaja ja monipuolinen kattaus kuoromusiikin taidonnäytteitä ja mestariteoksia eri vuosisadoilta.

Helsingin filharmoninen kuoro (HFK) on pääkaupunkiseudulla toimiva suurkuoro. Kuoron edeltäjiä olivat valtakunnallinen Suomen filharmoninen kuoro ja 1970-1990-luvuilla toiminut Savonlinnan oopperajuhlakuoro. Itse tuottamiensa konserttien ohella HFK pyrkii yhteistyöhön orkesterien ja musiikki-instituutioiden kanssa. HFK:n laulajat ovat musiikin opiskelijoita, ammattimuusikoita tai kokeneita kuoroharrastajia.

HFK on esittänyt Janácekin oopperan Kuolleesta talosta visualisoituna konserttiversiona Tukholmassa (RSO & Esa-Pekka Salonen), Tippettin A Child of Our Time (Tapiola Sinfonietta) sekä Järnefeltin Isänmaan kasvot –oratorio (HKO). Helmikuussa 2011 HFK säesti yhdessä RSO:n kanssa maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen-konsertissaan Finlandia-talolla. Toukokuussa 2012 HFK esiintyi Kansallisoopperassa Tero Saarisen Les noces-baletissa, musiikkina Stravinskyn Les noces ja kapellimestarinaan Mikko Franck. Joulukuussa 2013 HFK esiintyi Pori Sinfoniettan, Jan Söderblomin ja Barbara Hendricksin kanssa Porissa, Turussa sekä Helsingissä. Keväällä 2015 HFK:n mieskuoro oli mukana Kansallisoopperan Sibeliuksen Kullervo-teoksessa. Saman vuoden toukokuussa kuoro esiintyi Expo Rosessa Grassessa, Ranskassa.

Omana tuotantonaan HFK on viime vuosina tehnyt mm. Orffin Carmina buranan, Schnittken ja Verdin Requiemit ja Rahmaninovin Vigilian sekä tuottanut lukuisia a cappella-konsertteja. Kuoron taiteellisena johtajana aloitti syksyllä 2016 Jonas Rannila. Aikaisemmin taiteellisena johtajana ovattoimineet Hannu Norjanen (2007-2012) ja Dani Juris (2012-2016).

Juhlavuosi aloitetaan oopperakonsertilla

Juhlavuosi käynnistyy esiintymisellä valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksessa Tuomiokirkossa. Ensimmäisessä konsertissaan helmikuussa kuoro palaa juurilleen esittämällä upean kokoelman kuorokohtauksia ja aarioita eri oopperoista. Konsertti tuotetaan yhdessä Tapiolan nuorten sinfonikkojen kanssa, ja solistina laulaa Jaakko Ryhänen.

Maaliskuussa HFK tuottaa yhdessä Kirkkonummen kamariorkesterin ja kamarikuoro Navichoruksen kanssa Verdin Requiemin. Teos kuullaan kolmesti; Kirkkonummella, Espoossa ja Helsingissä. Kesäkuussa vuorossa on ranskalaisen kuoron vastavierailu Ranskan Grassesta ja heinäkuussa HFK vierailee Heinäveden Musiikkipäivillä.

Mozartia täydennetään Lauridsenin teoksella

Syksyllä HFK tekee Mozartin Requiemin pyhäinpäivän tienoolla kolmesti yhdessä mieskuoro Manifestumin sekä Ylioppilaskunnan soittajien kanssa. Requiem päättyy Lacrimosaan, joka on viimeinen Mozartin itsensä aloittama osa. Teoksen sanomaa täydennetään esittämällä Morten Lauridsenin (1943-) Lux aeterna.

- Monelle tuttu Mozartin viimeiseksi ja keskeneräiseksi jäänyt sävellys, sielunmessu, ilmaisee ihmisen surunsekaisia luopumisen tunteita tavalla, joka pysäyttää kuuntelijan ajattomaan meditatiiviseen pohdiskeluun. Säveltäjämestari ei varmasti osannut kuvitella kuinka arvokas perintö hänen sävellyksillään on ollut niin monelle musiikinrakastajalle. Requiemistä esitämme vain säveltäjän itsensä säveltämät osuudet. Teosta täydentämään olen valinnut Morten Lauridsenin uskomattoman kauniin, Suomessa vain muutaman kerran esitetyn, Lux aeterna –kantaatin vuodelta 1997. Lauridsen on tämän hetken esitetyimpiä kuorosäveltäjiä, etenkin kotimaassaan Yhdysvalloissa. Teosyhdistelmä tavoittaa tematiikallaan ja syvyydellään pyhäinpäivän tunnelman. Olemme kaikki joutuneet tai joudumme luopumaan rakkaimmistamme – mikä lohduttaisi ihmistä paremmin kuin musiikki, pohdiskelee Jonas Rannila.

Juhlakonsertti syyskuussa Temppeliaukion kirkossa

10-vuotisjuhlakonsertti pidetään Temppeliaukion kirkossa la 30.9.2017. Orkesterina on Helsinki Sinfonietta ja konsertin juontaa Aarno Cronvall. Juhlavuosi huipentuu joulukonsertteihin joulukuussa. HFK esittää dramatisoidun version Brittenin Saint Nicolas- kantaatista. Teoksen ohjaa Ville Saukkonen ja joulupukkina nähdään Jorma Uotinen.

- Juhlavuonna tarjolla on harvinaisen laaja ja monipuolinen kattaus kuoromusiikin taidonnäytteitä ja mestariteoksia eri vuosisadoilta. Erityisen inspiroitunut olen kuoromme laulajista; miten mieletön lojaalius ja harjoitusaktiivisuus yhdistyy laulamisen riemuun ja ammattimaiseen toimintakulttuuriin. Kuoromme on jälleen kasvanut ja laulajakuntamme täydentynyt korkeatasoisilla uusilla äänillä. Pystymme nyt yhdessä toteuttamaan unelmiamme suurella pieteetillä ja kvaliteetilla, kertoo Rannila.

Juhlavuoden arvovaltaisena suojelijana toimii Presidentti Tarja Halonen.
Juhlavuoden graafisen ilmeen on luonut Outi Moisio.

Lisätietoja: puheenjohtaja Katja Tammela, p. 040 702 8926, puheenjohtaja@helsinginfilharmoninenkuoro.fi
taiteellinen johtaja Jonas Rannila, p. 044 525 5123

www.helsinginfilharmoninenkuoro.fi I www.facebook.com/Helsinginfilharmoninenkuoro


Uutinen 30.10.2016

Syksyn koelaulusta 18 uutta laulajaa

HFK suuntaa kohti tulevaa juhlavuottaan 2017 entistä suuremmalla kokoonpanolla. Kuoro sai syksyn koelauluista 18 uutta jäsentä. Riveissä on nyt yhteensä 60 iloista ja taitavaa laulajaa. Kuoron uutena taiteellisena johtajana aloitti elokuussa kapellimestari ja kuoronjohtaja Jonas Rannila.

Seuraava koelaulu pidetään ti 10.1.2017 klo 16-18. Ilmoittautumiset: koelaulu (at) helsinginfilharmoninenkuoro.fi


Tiedote 22.3.2016

Jonas Rannila Helsingin filharmonisen kuoron johtoon

Helsingin filharmoninen kuoro (HFK) on valinnut uudeksi taiteelliseksi johtajakseen musiikin moniosaajan, nuoren lahjakkuuden, Jonas Rannilan. Rannila aloittaa työnsä elokuun alusta. Rannila seuraa johtajana uusiin tehtäviin siirtyvää Dani Jurista sekä kuoron perustajaa Hannu Norjasta.

Jonas Rannila (s. 1989) on maamme lupaavimpia nuoria kuoronjohtajia. Hän on nuoresta iästään huolimatta harjoittanut lukuisia maamme kuoroja (mm. Tapiolan kamarikuoro ja Kansallisoopperan kuoro). Rannila on Mieskuoro Manifestumin taiteellinen johtaja sekä Akateemisen laulun varajohtaja. Kapellimestarina hän debytoi Japanin Naritassa jo ensimmäisenä Sibelius-Akatemian opiskeluvuotenaan ja on toiminut myös oopperan erilaisissa tehtävissä. Rannilan kuoronjohdonopintoja ovat tukeneet vahvasti laulu-, piano-, oboe- ja alttoviuluopinnot.

- Työskentely Helsingin filharmonisen kuoron kanssa on itselleni unelmien täyttymys. Ammatillisesti johtajuus tarjoaa upean haasteen ja mahdollistaa suurimpien musiikillisten toiveideni toteuttamisen. Tavoitteenani on nostaa kuoron tasoa ja sen laulajavahvuutta entisestään ja esittää seuraavan kolmen vuoden aikana musiikinhistorian ajan merkittävimpiä suurkuoroteoksia yhteistyössä eri musiikin kentän toimijoiden kanssa, kertoo Rannila

Varajohtajaksi Dominik Vogt

Työparikseen Rannila saa Liechtensteinista kotoisin olevan, Sibelius-Akatemiassa kuoronjohtoa opiskelevan Dominik Vogtin (s.1987). Vogt on opiskellut Luzernissa ja Zürichissä kuoronjohdon lisäksi myös urkuriksi.

- HFK tunnetaan monipuolisesta ohjelmistosta ja se on esittänyt monia sinfoniakuoron mestariteoksia, joista itsekin kovasti pidän. Iloitsen tulevasta juhlavuodesta ja odotan innolla pääseväni työskentelemään kuoron ja Jonas Rannilan kanssa, sanoo Vogt.

HFK juhlii 10-vuotistaivaltaan 2017

Helsingin filharmoninen kuoro on pääkaupunkiseudulla toimiva sinfoniakuoro. Kuoron edeltäjiä olivat valtakunnallinen Suomen filharmoninen kuoro ja alun perin jo 1970-luvulla toimintansa aloittanut Savonlinnan oopperajuhlakuoro, joka irtosi yhteistyöstä oopperajuhlien kanssa 1990-luvun alussa.

HFK on esittänyt Leos Janacekin oopperan Kuolleesta talosta visualisoituna konserttiversiona Tukholmassa (RSO & Esa-Pekka Salonen), Tippettin A Child of Our Time (Tapiola Sinfonietta) sekä Armas Järnefeltin Isänmaan kasvot – oratorio (HKO). Helmikuussa 2011 HFK säesti yhdessä RSO:n kanssa maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen-konsertissaan Finlandia-talolla. Toukokuussa 2012 HFK esiintyi Kansallisoopperassa Tero Saarisen Les noces -baletissa, musiikkina Stravinskyn Les noces ja kapellimestarinaan Mikko Franck. Joulukuussa 2013 HFK esiintyi Jan Söderblomin johdolla Pori Sinfoniettan ja Barbara Hendricksin kanssa Porissa, Turussa sekä Helsigissä.

Omana tuotantonaan HFK on viime vuosina tehnyt mm. C. Orffin Carmina buranan, A. Schnittken Requiemin ja S. Rahmaninovin Vigilian sekä tuottanut lukuisia a cappella-konsertteja. Keväällä 2015 HFK:n mieskuoro oli mukana Kansallisoopperan Sibeliuksen Kullervo-teoksessa. Toukokuussa 2015 kuoro esiintyi Exporosessa Grassessa, Ranskassa.

Keväällä 2016 HFK esittää keväistä musiikkia Balderin salissa 26.5. klo 19. Syksyllä 2016 on vuorossa Verdin Requiem. Lisäksi perinteiset joulukonsertit kuuluvat syksyn ohjelmistoon. Vuonna 2017 HFK juhlii 10-vuotistaivaltaan näyttävällä ja monipuolisella ohjelmalla, joka tiedotetaan kevään 2016 aikana.

HFK pitää seuraavan koelaulun syksyllä 2016.

Lisätietoja: puheenjohtaja Katri Humpila, p. 040 507 4643 ja varapuheenjohtaja Katja Tammela, p. 040 702 8926
Jonas Rannila, p. 044 525 5123
Dominik Vogt, p. 046 575 9692


Helsingin filharmoninen kuoro- yhdistys ry hakee

TAITEELLISTA JOHTAJAA

toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen alkaen 1.8.2016 tai sopimuksen mukaan.

Noin 45 laulajan Helsingin filharmoninen kuoro (HFK) on toiminut pääkaupunkiseudulla lähes kymmenen vuotta. Sen juuret ovat valtakunnallisessa sinfoniakuorossa Suomen filharmonisessa kuorossa ja sen edeltäjässä Savonlinnan oopperajuhlakuorossa. Kuoron laulajat ovat pitkän linjan kuorolaulajia, mukana on myös mm. musiikinopiskelijoita ja musiikin ammattilaisia. Kuoro tuottaa lukuisia omia konsertteja ja on esiintynyt maamme johtavien orkesterien sekä solistien kanssa. Kuoro juhlii 10-vuotista taivaltaan näyttävästi monipuolisella ohjelmistolla vuonna 2017.

Taiteellinen johtaja vastaa Helsingin filharmonisen kuoron taiteellisesta tasosta, kuoron valmentamisesta, omien konserttien johtamisesta sekä kuoron toimintaan liittyvistä muista taiteellisista/hallinnollisista tehtävistä. Taiteellinen johtaja tekee tiivistä yhteistyötä ja raportoi yhdistyksen hallitukselle.

Tarjoamme mielenkiintoisen ja haastavan työn, monipuolisen ja taitavan kuoron sekä mahdollisuuden osallistua toimintamme kehittämiseen.

Hakijalta edellytämme soveltuvaa koulutusta ja työkokemusta, taiteellista näkemystä, pianonsoittotaitoa, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä verkostoitumiskykyä. Lisäksi arvostamme monipuolista musiikkimaailman kontaktiverkostoa ja kuorokirjallisuuden laajaa tuntemusta.

Lisätietoja antavat yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Katri Humpila (6.1. eteenpäin), 040 507 4643 ja varapuheenjohtaja Katja Tammela, puh. 040 7028 926 sekä sähköpostitse puheenjohtaja@helsinginfilharmoninenkuoro.fi. Lisätietoja kuorosta ja mm. menneestä ohjelmistosta www.helsinginfilharmoninenkuoro.fi.

Hakemukset ansioluetteloineen pyydetään toimittamaan sähköisesti osoitteeseen puheenjohtaja@helsinginfilharmoninenkuoro.fi su 31.1.2016 mennessä.

In english


HFK esittää syksyn 2014 konsertissaan Alfred Schnittken Requiemin

Alfred Schnittken 1974-1975 säveltämä Requiem oli alunperin tarkoitettu taustamusiikiksi Schillerin Don Carlos -näytelmään, josta se myöhemmin irtaantui omaksi musiikilliseksi kokonaisuudeksi. Teoksessa kuoroa säestää poikkeuksellinen soitinkokoonpano, joka sisältää lyömäsoitinten lisäksi muun muassa sähkökitaran, pasuunan sekä celestan. Requiemin kuorotekstuuri sisältää valoisia duurikolmisointuja, dodekafoniaa ja suorastaan huutomaisia klusterisointuja. Paikoitellen ahdistuneesta mielenmaisemasta huolimatta teos henkii säveltäjänsä syvää hengellisyyttä ja luottamusta korkeampaan voimaan. Valoisan vastakohdan Requiemille luo kymmenen vuotta myöhemmin sävelletty a cappella -sarja, kolme hengellistä laulua (Drei Gestliche Gesänge, 1984), joka on kuin muistuma edellisen vuosisadan hengellisestä kuoromusiikista.

80-vuotissyntymäänsä viettävän Schnittken musiikin lisäksi Helsingin filharmoninen kuoro esittää perinteisen jouluohjelmiston, joka sisältää niin suomalaisia perinteisiä joululauluja kuin myös romanttista sakraalia musiikkia Keski-Euroopasta.


HFK sukeltaa kevään 2014 aikana Carmina Buranan maailmaan

Helsingin filharmoninen kuoro sukeltaa keväällä 2014 yhteen vokaalimusiikin rakastetuimpiin ja esityimpiin teoksiin. Carl Orffin Carmina Burana on teos, jossa luonnon kukkiminen, ihmisten rakastuminen ja juhliminen kiteytyy räjähtävän energiseen musiikkiin, joka tempaa henkeäsalpaavasti niin muusikot kuin kuulijatkin mukaansa. Fortuna, antiikin ajan kohtalon jumalatar, hallitsee yhdellä onnenpyöränsä pyörähdykellä kaikkea.

Huhtikuussa on mahdollisuus kuulla kuoron uutta a cappella -ohjelmistoa. Kevätunta-konsertissa kuullaan suomalaista kansallisromantiikkaa sekä englantilaisia kuorolauluja, Ralph Vaughan Williamsin Three Shakespeare Songs -sarjasta Benjamin Brittenin riemulliseen Advance Democracy -manifestiin.


HFK loisti Hendricksin rinnalla kotimaan kiertueella

Helsingin filharmoninen kuoro sai tilaisuuden säestää maailmankuulua sopraanoa Barbara Hendricksiä tämän Suomen-kiertueella, joka suuntautui 11.-13.12.2013 Poriin, Turkuun ja Helsinkiin.

Ohjelmassa oli kansainvälisiä, niin perinteisiä kuin uudempiakin joululauluja erityisesti anglo-amerikkalaisesta ja keskieurooppalaisesta joululauluperinteestä. Yhteisnumeroiden lisäksi HFK esitti muutamia omia kuorolauluja, mm. kuorokohtauksen For unto us a Child is Born G.F. Händelin Messias-oratoriosta. Väliajan jälkeen rouva Hendricks ällistytti yleisöä saapumalla kirkon takaa käytävää pitkin negrospirituaalia yksin laulaen. Hendricksin (s. 1948) ääni oli yhä yhtä taipuisa ja valovoimainen kuin hänen uransa loistovuosina.

Barbara Hendricksiä säesti Pori Sinfonietta johtajanaan kapellimestari Jan Söderblom.


Dani Juris ja Jan Söderblom Helsingin filharmonisen kuoron johtoon

Helsingin filharmoninen kuoro valitsi 21.5.2012 uusiksi johtajikseen kaksi kuoro- ja orkesterimusiikin vahvaa ammattilaista. Taiteellisena johtajana aloittaa syyskuun alusta kuoronjohtaja Dani Juris ja vakituisena vierailevana kapellimestarina Jan Söderblom. Juris ja Söderblom seuraavat johtajina kuoron perustajaa Hannu Norjasta.

Dani Juris (s. 1984) on maamme lahjakkaimpia nuoria kuoronjohtajia. Hän on voittanut palkintoja sekä kuoronjohtajana että perustamansa Kamarikuoro Kaamoksen kanssa. Lisäksi Juris johtaa Savolaisen Osakunnan Laulajia sekä toimii itse säännöllisesti kuorolaulajana ja korrepetiittorina.

– Odotan innolla yhteistyötä HFK:n ja Söderblomin kanssa. Helsingin filharmoninen kuoro on korkeatasoinen ja kokenut sinfoniakuoro, joten minulla on ilo valmentaa kuoro myös erilaisiin yhteistyöproduktioihin orkestereiden ja muiden tuotantotahojen kanssa.

A cappella -ohjelmistoa Juris haluaa kehittää entistä rikkaammaksi niin, että se kattaa eri tyylilajeja vanhasta musiikista uusimpiin kantaesityksiin.

– Säestyksettömän ohjelmiston monipuolinen osaaminen on myös sinfoniakuorolle edellytys ammattimaiselle profiilille, Juris sanoo.

Söderblom laajentaa reviiriään

Jan Söderblom (s. 1970) on pitkän linjan viulisti ja kapellimestari. Hän on työskennellyt uransa aikana monien eturivin orkestereiden kanssa Suomessa ja ulkomailla tehden eri produktioissa yhteistyötä myös laulajien ja kuorojen kanssa. Helsingin filharmonisen kuoron kapellimestarin pesti on Söderblomille kuitenkin uusi aluevaltaus, sillä pidempää vakisuhdetta kuoroihin hänellä ei ole aiemmin ollut.

– Koska taustani on orkesteriohjelmiston puolella, nälkäni kartuttaa kokemusta nimenomaan kuorotyössä on suuri. Pyrkimyksenämme yhdessä taiteellisen johtajan ja kuoron hallituksen kanssa on myös tuoda pitkäjänteisyyttä HFK:n kuoro-orkesteriprojekteihin, joissa työni painopiste tulee olemaan, Söderblom kertoo.

Dani Juris ottaa kuoron taiteellisena johtajana päävastuun kuoron johtamisesta ja kehittämisestä sekä harjoituttamisesta yhteistyöproduktioihin. Kapellimestari Jan Söderblom johtaa 1-2 esitystä vuosittain. Johtajat suunnittelevat kuoron konserttikalenterin yhdessä.

TILAA MEIDÄT
LAULAMAAN!

Pikkujouluihin, syntymä-päiväjuhlille, häihin...

Esiinnymme erilaisilla kokoon- panoilla kvartetista koko kuoroon. Meiltä taittuu niin popahtava kuin klassisempikin ohjelmisto.

Lue lisää

HFK esiintyi Tero Saarisen teoksessa Mariage

© 2014 Helsingin filharmoninen kuoro