DON CARLOS Aleksanterin teatteri 2018

Kuva: MARKKU PIHLAJA

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO vakiinnutti 10-vuotisjuhlavuotenaan 2017 asemansa yhtenä Suomen johtavista suurkuoroista. Mediassa huomioitiin kuoron rohkeat ohjelmistovalinnat, metallikas sointi ja ilmaisuvoima. Juhlavuoden ohjelmistossa oli mm. parhaita kuorokohtauksia oopperoista, Verdin ja Mozartin Requiem, Klamin Psalmus sekä dramatisoitu versio Brittenin Saint Nicolas -kantaatista. 2018 kuoro panosti näyttämötyöskentelyyn kolmessa suurproduktiossa: Carmina Burana, Candide sekä Don Carlos. Kuoro on vieraillut myös Heinäveden ja Ilmajoen musiikkijuhlilla. HFK on viime vuosina tehnyt orkesteriyhteistyötä lukuisten orkesterien kanssa, mm. Vaasan kaupunginorkesteri, Kirkkonummen orkesteri, Helsinki Sinfonietta ja Ylioppilaskunnan soittajat.

 

Aiempina vuosinaan HFK on säestänyt yhdessä RSO:n kanssa maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen konsertissaan, esiintynyt Kansallisoopperassa Tero Saarisen Les noces -baletissa ja tehnyt joulukonserttikiertueen yhdessä Pori Sinfoniettan, Jan Söderblomin ja Barbara Hendricksin kanssa. Keväällä 2015 HFK:n mieskuoro oli mukana Kansallisoopperan Sibeliuksen Kullervo-oopperassa.

 

HFK:n laulajat ovat musiikin opiskelijoita, ammattimuusikoita tai kokeneita laulun harrastajia. Kuoron taiteellisen johtajana on toiminut syksystä 2016 Jonas Rannila. Aikaisemmin taiteellisena johtajana ovat toimineet Hannu Norjanen (2007-2012) ja Dani Juris (2012-2016).

TAITEELLINEN JOHTAJA

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on tämän hetken kysytyimpiä ja arvostetuimpia nuoria oopperakapellimestareita Suomessa. Rannila toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana. Hänen repertuaarinsa musiikkiteatterin ja kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina on maamme laajimpia. Rannila on johtanut oopperoita mm. Opera BOXin tuotannoissa, Vaasan oopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Helsingin juhlaviikoilla, Tampereella, Oulussa ja Savonlinnassa. Lisäksi Rannila työskentelee säännöllisesti mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja Tampereen oopperassa. Kaudella 2020-2021 Jonas Rannila debytoi usean suomalaisen orkesterin ja kuoron kapellimestarina ja johtaa oopperaa mm. Turussa, Kuopiossa, Porissa ja Helsingissä.

Jonas Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, pääaineenaan kuoronjohto. Hän on opiskellut orkesterin- ja kuoronjohtoa myös Leipzigissa sekä tutkinut oopperateoksia Rooman Villa Lantessa. Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut muun muassa Matti Hyökin ja Nils Schweckendiekin johdolla. Rannilan laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös pianon-, oboen- ja alttoviulunsoitto sekä tausta Cantores Minores -poikakuorossa. Hän on opiskellut laulua Hannu Niemelän, Jorma Elorinteen ja Tom Nymanin johdolla sekä laulanut mm. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Helsingin kamarikuorossa. Rannila on myös toiminut pianon- ja cembalonsoittajana Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja työskennellyt apulaiskapellimestarina mm. maestroille Okko Kamu, Alberto Hold-Garrido, Santtu-Matias Rouvali, Lawrence Foster ja Xian Zhang.

Richard Wagner -kulttuuriyhdistys valitsi Rannilan vuoden 2012 Bayreuth-stipendiaatikseen. Mm. Pro Musica -säätiö, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Muusikkojen liitto sekä Salzburgin musiikkijuhlien ystävät Suomessa ry. ovat tukeneet Rannilan taiteellista toimintaa. Uuden musiikin foorumi, EU:n rahoittama Ulysses Network valitsi Jonas Rannilan sen jäseneksi vuonna 2016.

jonas.jpg

KUOROMESTARI

Jari Koivistoinen on helsinkiläinen kirkkomuusikko ja viimeistelee parhaillaan musiikin maisterin opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Kuoronjohdon lisäksi hän on opiskellut pianonsoittoa, urkujensoittoa ja laulua. Jari toimii myös Unrealityn taiteellisena johtajana, Tapiolan kamarikuoron ja Kampin laulun varajohtajana sekä kouluttajana Cantores minoreksessa.

KUOROLAISET

SOPRAANO I

Hatakka Laura

Heimsch Michela
Junkkari Tiina
Kalliokoski Liisa
Kattelus Iida
Ketomäki Maija

Kurikka Olga
Moisio Outi
Ojanen Silja
Pajunen Suvi-Tuulia
Peitsalo Anne-Maria
Peura Marja
Ranta Satu

Salminen Tiina
Tammela Katja

SOPRAANO II

Aaltonen Maria
af Hällström Synnove
Arjava Heini
Goda Judit
Kruskopf Irina
Kyönsaari Anita
Merras-Salmio Laura

Nuorkivi Maija
Portin Päivi
Raina Marjo
Saranpää Johanna
Takkinen Anna
Tikka Kirsi

Vikman Kirsi

ALTTO I

Ansamaa Saara
Aspegrén Mia
Kivelä Ulrike

Lehikoinen Sari
Luukkainen Veera
Petäjämäki Päivi
Rissanen Anni

Sume-Hänninen Heidi

Torpo Mirka

Viita Hannele
Viitala Eija

ALTTO II

Huhtinen Kirsi

Id Mirja

Kanerva Leena
Kyyhkynen Anu

Laukkanen Mari
Siiteri Heidi
Äijö Anni

TENORI I

Jääskeläinen Leo
Kummu Juha
Lintunen Markku
Mattila Kalervo
Varo Heikki

TENORI II

Jämsä Juho
Koski Juuso
Laukkonen Mika
Matikainen Matti
Storchovius Kari
Ylikorpi Kauko

BASSO I
Heinonen Esa
Huhtinen Pauli
Koskimies Janne
Miettinen Tapio
Tollander Erik

Uusitalo Timo

Väinölä Jukka

BASSO II

Härkönen Tuomo
Kalistaja Ilkka
Koponen Timo
Lankinen Timo

Laukkanen Hannu
Sipilä Jussi
Valsta Lauri
Väinölä Ilpo

Seuraa meitä Instagramissa @helsinginfilharmoninenkuoro