top of page
Turandot 3.jpg

TURANDOT Aleksanterin teatteri 2020
Kuva: MARKKU PIHLAJA

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO (HFK), perustettu vuonna 2007, on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen johtavista suurkuoroista. Kuoro tunnetaan rohkeista ohjelmistovalinnoista, ilmaisuvoimasta ja metallikkaasta soinnista.


Viime vuosien ohjelmistoon kuuluvat muun muassa Verdin, Mozartin ja Brahmsin Requiem, Klamin Psalmus ja Orffin Carmina Burana. Kuoro on nähty myös ooppera- ja operettiproduktioissa heittäytymässä milloin Puccinin Turandotin (2020, 2023), Lehárin Giudittan (2019), Verdin Don Carloksen (2018) tai Bernsteinin Candiden (2018, 2022) kuorokohtauksiin. Syksyllä 2023 HFK vieraili Suomen kansallisoopperan ja -baletin produktiossa Messa da Requiem.

HFK on tehnyt yhteistyötä lukuisten orkesterien kanssa, mm. Vaasan kaupunginorkesteri, Kirkkonummen kamariorkesteri, Pori Sinfonietta, Helsinki Sinfonietta, Ylioppilaskunnan soittajat ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin orkesteri. Yhdessä RSO:n kanssa HFK säesti maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen konsertissaan (2011). Yhteiskonserteissa on esiinnytty myös esimerkiksi Kansallisoopperan kuoron, Mieskuoro Manifestumin ja Ilmajoen oopperakuoron kanssa.

 

Kuoro on vieraillut Heinäveden musiikkipäivillä (2017), Ilmajoen musiikkijuhlilla (2018), Joroisten musiikkipäivillä (2022), Kangasniemen musiikkiviikoilla (2022) ja Hamina Tattoossa (2023). Vuonna 2015 vierailukohteena oli Exporose Grasse Ranskassa. Kuoroa voi kuulla säännöllisesti myös Helsingin tuomiokirkon jumalanpalveluksissa. Lisäksi kuorolaisten muodostamat pienryhmät juhlistavat tilauksesta niin pienempiä kuin isompiakin tilaisuuksia.

 

HFK:n laulajat ovat musiikin opiskelijoita, ammattimuusikoita tai kokeneita laulun harrastajia. Kuoron taiteellisena johtajana on toiminut syksystä 2016 Jonas Rannila. Aikaisemmin taiteellisena johtajana ovat toimineet Hannu Norjanen (2007 - 2012) ja Dani Juris (2012 - 2016).

TAITEELLINEN JOHTAJA

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on tämän hetken kysytyimpiä oopperakapellimestareita Suomessa. Rannila toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana. Hänen repertuaarinsa musiikkiteatterin ja kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina on maamme laajimpia.
 

Kaudella 2022-23 Jonas Rannila debytoi mm. Suomen Kansallisoopperassa ja vierailee mm. Tampere filharmonian, Kuopion, Joensuun, Mikkelin ja Kemin kaupunginorkesterien sekä Pori- ja Kymi sinfoniettan ja Suomalaisen barokkiorkesterin kapellimestarina. Rannilan johtamia näyttämöteoksia kaudella 2022-23 ovat mm. Glassin "Akhnaten", Mozartin "Taikahuilu", Weillin "Seitsemän kuolemansyntiä" ja "Mahagonny Songspiel", Bernsteinin "Candide", Puccinin "Turandot" ja Šostakovitšin "Moskva, Tšerjomuški - Lempeä lähiössä" -operetti. Kauden ohjelmistoon kuuluvat myös Verdin "Requiem", Orffin "Carmina burana", Mozartin "c-molli messu", Mendelssohnin "Paulus-oratorio" sekä Bachin "Matteuspassio".


Rannila on johtanut oopperoita mm. Turun filharmonian ja Åbo Svenska Teaterin tuotannoissa, Opera BOXin tuotannoissa, Vaasan oopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Helsingin juhlaviikoilla, Tampereella, Oulussa, Ahvenanmaalla ja Savonlinnassa. Lisäksi Rannila on työskennellyt säännöllisesti mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja Tampereen oopperassa. Rannila on lyhyessä ajassa johtanut yli 30 oopperaa.


Viime kausien kohokohtiin kuuluivat mm. Leonard Bernsteinin "West side story" -musikaalin esitykset Savoy-teatterissa Vantaan viihdeorkesterin kanssa, "Cavalleria rusticana" ja "Pajazzo" -oopperoiden esitykset Turun filharmonisen orkesterin kanssa, Franz Léharin "Tsarevits"-operetti Helsingissä ja Porissa Pori sinfoniettan kanssa sekä Philip Glassin "Akhnaten"-oopperan,  sekä Sebastian Fagerlundin "Döbeln"-ooppperan esitykset Helsingin Aleksanterin teatterissa. Rannila johti Ahvenanmaan 100-vuotis juhlagaalan sekä kantaesitysoopperan "Djävulsdansen i Skarpans" Maarianhaminassa kesällä 2022. Rannila johtaa jatkuvasti myös suuria kuoro-orkesteri teoksia ja jatkaa yhteistyötä lauluyhtye Rajattoman kapellimestarina.

Jonas Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, pääaineenaan kuoronjohto. Hän on opiskellut orkesterin- ja kuoronjohtoa myös Leipzigissa sekä tutkinut oopperateoksia Rooman Villa Lantessa. Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut muun muassa Matti Hyökin ja Nils Schweckendiekin johdolla. Rannilan laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös pianon-, oboen- ja alttoviulunsoitto sekä tausta Cantores Minores -poikakuorossa. Hän on opiskellut laulua Hannu Niemelän, Jorma Elorinteen ja Tom Nymanin johdolla sekä laulanut mm. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Helsingin kamarikuorossa. Rannila on myös toiminut pianon- ja cembalonsoittajana Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja työskennellyt apulaiskapellimestarina mm. maestroille Okko Kamu, Alberto Hold-Garrido, Santtu-Matias Rouvali, Lawrence Foster ja Xian Zhang.

Richard Wagner -kulttuuriyhdistys valitsi Rannilan vuoden 2012 Bayreuth-stipendiaatikseen.

Mm. Pro Musica -säätiö, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin -säätiö, Muusikkojen liitto, Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto sekä Salzburgin musiikkijuhlien ystävät Suomessa ry. ovat tukeneet Rannilan taiteellista toimintaa. Uuden musiikin foorumi, EU:n rahoittama Ulysses Network valitsi Jonas Rannilan sen jäseneksi vuonna 2016. Kapellimestari Jonas Rannila kutsuttiin säveltäjä Uuno Klami -seuran puheenjohtajaksi syksyllä 2020.

jonas.jpg

KUOROMESTARI

Jari Koivistoinen on helsinkiläinen kirkkomuusikko ja viimeistelee parhaillaan musiikin maisterin opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Kuoronjohdon lisäksi hän on opiskellut pianonsoittoa, urkujensoittoa ja laulua. Jari toimii myös Unrealityn taiteellisena johtajana, Tapiolan kamarikuoron ja Kampin laulun varajohtajana sekä kouluttajana Cantores Minoreksessa.

KUOROLAISET

SOPRAANO I
Heinsalmi Jonna

Junkkari Tiina

Lehikoinen-Söderlund Sari
Moisio Outi

Nummila Anni

Nuorkivi Maija

Nuotio Johanna

Oksanen Jenni
Peitsalo Anne-Maria
Peura Marja

Ranta Satu

Räihälä Eija

Salminen Tiina
Tammela Katja

Tikka Kirsi

SOPRAANO II
Arjava Heini

Barannikova Elena 
Goda Judit

Khvostova Julia
Kruskopf Irina
Kyönsaari Anita

Merras-Salmio Laura
Portin Päivi
Raina Marjo

Saloniemi Laura
Saranpää Johanna
Takkinen Anna

ALTTO I

Ansamaa Saara

Kivelä Ulrike

Lampi-Parvela Reija

Leskinen Marjut

Luukkainen Veera

Mäki-Hakola Satu

Petäjämäki Päivi

Pohjanpalo Laura

Pusa Anu

Rainio Hanna

Rissanen Anni

Sume-Hänninen Heidi

Torpo Mirka

Vaskelainen Tanja

Viitala Eija

Woitsch Liisa

ALTTO II
Aspegrén Mia

Id Mirja
Immonen Heli

Kanerva Leena

Kyyhkynen Anu

Laukkanen Mari

Pöllänen Tuulikki

Sheina Natalia

Storm Viola

Vuorikivi Anni

TENORI I

Hernesmaa Heikki

Jääskeläinen Leo

Kietz Peter

Kummu Juha 

Lintunen Markku 
Mäenpää Jani

Storckovius Kari

Suomalainen Aki

TENORI II

Grass Kai

Jämsä Juho 

Kaksonen Asser
Koski Juuso 

Mattila Kalervo

Salmela Niko

Tollander Erik 

BASSO I

Hauk Stefan
Heinonen Esa

Huhtinen Pauli
Jungnell Peter

Koponen Timo 

Koskimies Janne

Lamberg Casper

Saloniemi Timo

Sandström Carl-Johan

Sundmann Gabriel

von Renteln Maximilian

Woitsch Pertti


BASSO II 
Härkönen Tuomo

Kalistaja Ilkka
Laine Sampsa
Laukkanen Hannu

Lankinen Timo
Miettinen Tapio

Salvén Jan
Sipilä Jussi
Valsta Lauri
Väinölä Jukka

Seuraa meitä Instagramissa @helsinginfilharmoninenkuoro

Instagram
bottom of page