Turandot 3.jpg

TURANDOT Aleksanterin teatteri 2021
Kuva: MARKKU PIHLAJA

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO viettää 15-vuotisjuhlia vuonna 2022. Rippikouluikään varttunut HFK on jo vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen johtavista suurkuoroista. Kuoro tunnetaan rohkeista ohjelmistovalinnoista, ilmaisuvoimasta ja metallikkaasta soinnista. 

 

Viime vuosien ohjelmistoon kuuluvat muun muassa Verdin, Mozartin ja Brahmsin Requiem, Klamin Psalmus ja Orffin Carmina Burana. Kuoro on nähty myös ooppera- ja operettiproduktioissa heittäytymässä milloin Puccinin Turandotin (2020), Lehárin Giudittan (2019), Verdin Don Carloksen (2018) tai Bernsteinin Candiden (2018) kuorokohtauksiin. 

 

HFK on tehnyt yhteistyötä lukuisten orkesterien kanssa, mm. Vaasan kaupunginorkesteri, Kirkkonummen orkesteri, Helsinki Sinfonietta ja Ylioppilaskunnan soittajat. Yhdessä RSO:n kanssa HFK säesti maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen konsertissaan (2011). Yhteiskonserteissa on esiinnytty myös esimerkiksi Mieskuoro Manifestumin ja Ilmajoen oopperakuoron kanssa. 

 

Kuoro on vieraillut Heinäveden musiikkipäivillä (2017) ja Ilmajoen musiikkijuhlilla (2018). Kesällä 2022 on vuorossa Joroisten musiikkipäivät. Vuonna 2015 vierailukohteena oli Exporose Grasse Ranskassa. Kuoroa voi kuulla säännöllisesti myös Helsingin tuomiokirkon jumalanpalveluksissa. Lisäksi kuorolaisten muodostamat pienryhmät juhlistavat tilauksesta niin pienempiä kuin isompiakin tilaisuuksia. 

 

HFK:n laulajat ovat musiikin opiskelijoita, ammattimuusikoita tai kokeneita laulun harrastajia. Kuoron taiteellisena johtajana on toiminut syksystä 2016 Jonas Rannila. Aikaisemmin taiteellisena johtajana ovat toimineet Hannu Norjanen (2007 - 2012) ja Dani Juris (2012 - 2016). 

TAITEELLINEN JOHTAJA

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on tämän hetken kysytyimpiä oopperakapellimestareita Suomessa. Rannila toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana. Hänen repertuaarinsa musiikkiteatterin ja kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina on maamme laajimpia. Rannila on johtanut oopperoita mm. Opera BOXin tuotannoissa, Vaasan oopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Helsingin juhlaviikoilla, Tampereella, Oulussa ja Savonlinnassa. Lisäksi Rannila työskentelee säännöllisesti mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja Tampereen oopperassa. Viime vuosina Rannila on johtanut mm. Tapiola Sinfoniettaa, Tampere Filharmoniaa, Helsinki sinfoniettaa, Mikkelin kaupunginorkesteria ja barokkiorkesteri Storiaa. Vaasan kaupunginorkesterin kanssa Rannila on johtanut lähes 40 oopperaesitystä.
 

Kaudella 2021-2022 Jonas Rannila debytoi usean suomalaisen orkesterin ja kuoron kapellimestarina (mm. Kuopion kaupunginorkesteri, Turun filharmoninen orkesteri, Pori sinfonietta, Kymi sinfonietta ja Vantaan viihdeorkesteri). Kauden kohokohtiin kuuluvat mm. Leonard Bernsteinin West side story -musikaalin esitykset Savoy-teatterissa, Cavalleria rusticanan ja Pajazzo -oopperoiden esitykset Turussa, Franz Lehárin Tsarevits-operetin esitykset Helsingissä, Porissa ja Tampereella sekä Philip Glassin Akhnaten-oopperan, Eetu Ranta-ahon Manga-oopperan sekä Dmitri Šostakovitšin Moskva, Tšerjomuški -operetin esitykset Helsingin Aleksanterin teatterissa.

Jonas Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, pääaineenaan kuoronjohto. Hän on opiskellut orkesterin- ja kuoronjohtoa myös Leipzigissa sekä tutkinut oopperateoksia Rooman Villa Lantessa. Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut muun muassa Matti Hyökin ja Nils Schweckendiekin johdolla. Rannilan laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös pianon-, oboen- ja alttoviulunsoitto sekä tausta Cantores Minores -poikakuorossa. Hän on opiskellut laulua Hannu Niemelän, Jorma Elorinteen ja Tom Nymanin johdolla sekä laulanut mm. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Helsingin kamarikuorossa. Rannila on myös toiminut pianon- ja cembalonsoittajana Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja työskennellyt apulaiskapellimestarina mm. maestroille Okko Kamu, Alberto Hold-Garrido, Santtu-Matias Rouvali, Lawrence Foster ja Xian Zhang.

Richard Wagner -kulttuuriyhdistys valitsi Rannilan vuoden 2012 Bayreuth-stipendiaatikseen. Mm. Pro Musica -säätiö, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin -säätiö, Muusikkojen liitto, Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto sekä Salzburgin musiikkijuhlien ystävät Suomessa ry. ovat tukeneet Rannilan taiteellista toimintaa. Uuden musiikin foorumi, EU:n rahoittama Ulysses Network valitsi Jonas Rannilan sen jäseneksi vuonna 2016. Kapellimestari Jonas Rannila kutsuttiin säveltäjä Uuno Klami -seuran puheenjohtajaksi syksyllä 2020.

jonas.jpg

KUOROMESTARI

Jari Koivistoinen on helsinkiläinen kirkkomuusikko ja viimeistelee parhaillaan musiikin maisterin opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Kuoronjohdon lisäksi hän on opiskellut pianonsoittoa, urkujensoittoa ja laulua. Jari toimii myös Unrealityn taiteellisena johtajana, Tapiolan kamarikuoron ja Kampin laulun varajohtajana sekä kouluttajana Cantores minoreksessa.

KUOROLAISET

SOPRAANO I
Junkkari Tiina
Ketomäki Maija

Moisio Outi

Nummila Anni

Nuorkivi Maija

Nuotio Johanna
Ojanen Silja

Oksanen Jenni
Peitsalo Anne-Maria
Peura Marja

Räihälä Eija

Salminen Tiina

Sarnighausen Gesa
Tammela Katja

SOPRAANO II
Ansamaa Terhi
Arjava Heini

Barannikova Elena 
Goda Judit

Khvostova Julia
Kruskopf Irina
Kyönsaari Anita

Lehikoinen-Söderlund Sari
Merras-Salmio Laura
Portin Päivi
Raina Marjo

Saloniemi Laura
Saranpää Johanna
Takkinen Anna
Tikka Kirsi

ALTTO I

Ansamaa Saara

Aspegrén Mia

Kivelä Ulrike

Lampi-Parvela Reija

Leskinen Marjut

Mäki-Hakola Satu

Petäjämäki Päivi

Pohjanpalo Laura

Pusa Anu

Rissanen Anni

Sume-Hänninen Heidi

Torpo Mirka

Vaskelainen Tanja

Viitala Eija

Woitsch Liisa

ALTTO II
Id Mirja
Immonen Heli

Kanerva Leena

Kyyhkynen Anu

Laukkanen Mari

Pöllänen Tuulikki

Sheina Natalia

Storm Viola

Vuorikivi Anni

TENORI I

Hernesmaa Heikki

Jääskeläinen Leo

Kummu Juha 

Lintunen Markku 
Mäenpää Jani

Storckovius Kari 

TENORI II

Jämsä Juho 
Koski Juuso 

Mattila Kalervo

Tollander Erik 

Ylikorpi Kauko 

BASSO I

Hauk Stefan
Heinonen Esa

Huhtinen Pauli

Koponen Timo 

Koskimies Janne

Lamberg Casper
Lankinen Timo

Saloniemi Timo

von Renteln Maximilian


BASSO II 
Härkönen Tuomo
Laine Sampsa
Laukkanen Hannu
Miettinen Tapio
Sipilä Jussi
Valsta Lauri
Väinölä Jukka

Seuraa meitä Instagramissa @helsinginfilharmoninenkuoro