Turandot 3.jpg

TURANDOT Aleksanterin teatteri 2021
Kuva: MARKKU PIHLAJA

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO vakiinnutti 10-vuotisjuhlavuotenaan 2017 asemansa yhtenä Suomen johtavista suurkuoroista. Mediassa huomioitiin kuoron rohkeat ohjelmistovalinnat, metallikas sointi ja ilmaisuvoima. Juhlavuoden ohjelmistossa oli mm. parhaita kuorokohtauksia oopperoista, Verdin ja Mozartin Requiem, Klamin Psalmus sekä dramatisoitu versio Brittenin Saint Nicolas -kantaatista. 2018 kuoro panosti näyttämötyöskentelyyn kolmessa suurproduktiossa: Carmina Burana, Candide sekä Don Carlos. Kuoro on vieraillut myös Heinäveden ja Ilmajoen musiikkijuhlilla. HFK on viime vuosina tehnyt orkesteriyhteistyötä lukuisten orkesterien kanssa, mm. Vaasan kaupunginorkesteri, Kirkkonummen orkesteri, Helsinki Sinfonietta ja Ylioppilaskunnan soittajat.

 

Aiempina vuosinaan HFK on säestänyt yhdessä RSO:n kanssa maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen konsertissaan, esiintynyt Kansallisoopperassa Tero Saarisen Les noces -baletissa ja tehnyt joulukonserttikiertueen yhdessä Pori Sinfoniettan, Jan Söderblomin ja Barbara Hendricksin kanssa. Keväällä 2015 HFK:n mieskuoro oli mukana Kansallisoopperan Sibeliuksen Kullervo-oopperassa.

 

HFK:n laulajat ovat musiikin opiskelijoita, ammattimuusikoita tai kokeneita laulun harrastajia. Kuoron taiteellisen johtajana on toiminut syksystä 2016 Jonas Rannila. Aikaisemmin taiteellisena johtajana ovat toimineet Hannu Norjanen (2007-2012) ja Dani Juris (2012-2016).

TAITEELLINEN JOHTAJA

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on tämän hetken kysytyimpiä oopperakapellimestareita Suomessa. Rannila toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana. Hänen repertuaarinsa musiikkiteatterin ja kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina on maamme laajimpia. Rannila on johtanut oopperoita mm. Opera BOXin tuotannoissa, Vaasan oopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Helsingin juhlaviikoilla, Tampereella, Oulussa ja Savonlinnassa. Lisäksi Rannila työskentelee säännöllisesti mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja Tampereen oopperassa. Viime vuosina Rannila on johtanut mm. Tapiola Sinfoniettaa, Tampere Filharmoniaa, Helsinki sinfoniettaa, Mikkelin kaupunginorkesteria ja barokkiorkesteri Storiaa. Vaasan kaupunginorkesterin kanssa Rannila on johtanut lähes 40 oopperaesitystä.
 

Kaudella 2021-2022 Jonas Rannila debytoi usean suomalaisen orkesterin ja kuoron kapellimestarina (mm. Kuopion kaupunginorkesteri, Turun filharmoninen orkesteri, Pori sinfonietta, Kymi sinfonietta ja Vantaan viihdeorkesteri). Kauden kohokohtiin kuuluvat mm. Leonard Bernsteinin West side story -musikaalin esitykset Savoy-teatterissa, Cavalleria rusticanan ja Pajazzo -oopperoiden esitykset Turussa, Franz Léharin Tsarevits-operetin esitykset Helsingissä, Porissa ja Tampereella sekä Philip Glassin Akhnaten-oopperan, Eetu Ranta-ahon Manga-oopperan sekä Dmitri Šostakovitšin Moskva, Tšerjomuški -operetin esitykset Helsingin Aleksanterin teatterissa.

Jonas Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, pääaineenaan kuoronjohto. Hän on opiskellut orkesterin- ja kuoronjohtoa myös Leipzigissa sekä tutkinut oopperateoksia Rooman Villa Lantessa. Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut muun muassa Matti Hyökin ja Nils Schweckendiekin johdolla. Rannilan laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös pianon-, oboen- ja alttoviulunsoitto sekä tausta Cantores Minores -poikakuorossa. Hän on opiskellut laulua Hannu Niemelän, Jorma Elorinteen ja Tom Nymanin johdolla sekä laulanut mm. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Helsingin kamarikuorossa. Rannila on myös toiminut pianon- ja cembalonsoittajana Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja työskennellyt apulaiskapellimestarina mm. maestroille Okko Kamu, Alberto Hold-Garrido, Santtu-Matias Rouvali, Lawrence Foster ja Xian Zhang.

Richard Wagner -kulttuuriyhdistys valitsi Rannilan vuoden 2012 Bayreuth-stipendiaatikseen. Mm. Pro Musica -säätiö, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin -säätiö, Muusikkojen liitto, Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto sekä Salzburgin musiikkijuhlien ystävät Suomessa ry. ovat tukeneet Rannilan taiteellista toimintaa. Uuden musiikin foorumi, EU:n rahoittama Ulysses Network valitsi Jonas Rannilan sen jäseneksi vuonna 2016. Kapellimestari Jonas Rannila kutsuttiin säveltäjä Uuno Klami -seuran puheenjohtajaksi syksyllä 2020.

jonas.jpg

KUOROMESTARI

Jari Koivistoinen on helsinkiläinen kirkkomuusikko ja viimeistelee parhaillaan musiikin maisterin opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Kuoronjohdon lisäksi hän on opiskellut pianonsoittoa, urkujensoittoa ja laulua. Jari toimii myös Unrealityn taiteellisena johtajana, Tapiolan kamarikuoron ja Kampin laulun varajohtajana sekä kouluttajana Cantores minoreksessa.

KUOROLAISET

SOPRAANO I

Hatakka Laura

Heimsch Michela
Junkkari Tiina
Kalliokoski Liisa
Kattelus Iida
Ketomäki Maija

Harrison Olga
Moisio Outi

Nummila Anni

Nuorkivi Maija
Ojanen Silja
Pajunen Suvi-Tuulia
Peitsalo Anne-Maria
Peura Marja
Ranta Satu

Salminen Tiina
Tammela Katja

SOPRAANO II

Aaltonen Maria
Ansamaa Terhi
Arjava Heini

Barannikova Elena 
Goda Judit

Khvostova Julia
Kruskopf Irina
Kyönsaari Anita
Merras-Salmio Laura
Portin Päivi
Raina Marjo
Saranpää Johanna
Takkinen Anna
Tikka Kirsi

Vikman Kirsi

ALTTO I

Ansamaa Saara

Aspegrén Mia

Kivelä Ulrike

Luukkainen Veera

Mäki-Hakola Satu

Petäjämäki Päivi

Rissanen Anni

Sinivaara Pia

Sume-Hänninen Heidi

Torpo Mirka

Vaskelainen Tanja

Viitala Eija

ALTTO II

Huhtinen Kirsi

Kanerva Leena

Kyyhkynen Anu

Laukkanen Mari

Pöllänen Tuulikki

Sheina Natalia

Storm Viola

Vuorikivi Anni

TENORI I

Jääskeläinen Leo 

Kummu Juha 

Lintunen Markku 
Mäenpää Jani 

Storckovius Kari (huom. oikeinkirjoitus) 

Varo Heikki 

TENORI II

Jämsä Juho 
Koski Juuso 
Laukkonen Mika 
Matikainen Matti 

Mattila Kalervo

Tollander Erik 

Ylikorpi Kauko 

BASSO I

Heinonen Esa 

Huhtinen Pauli

af Hällström Lars
Koponen Timo 

Koskimies Janne
Lankinen Timo 


BASSO II 
Väinölä Jukka
Miettinen Tapio
Laukkanen Hannu
Valsta Lauri
Sipilä Jussi
Härkönen Tuomo

Seuraa meitä Instagramissa @helsinginfilharmoninenkuoro