UUTISIA

jari.jpg

Helsingin filharmonisen kuoron uudeksi

kuoromestariksi on valittu Jari Koivistoinen

Jari on helsinkiläinen kirkkomuusikko ja viimeistelee parhaillaan musiikin

maisterin opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Kuoronjohdon lisäksi hän on

opiskellut pianonsoittoa, urkujensoittoa ja laulua. Jari toimii myös Unrealityn

taiteellisena johtajana, Tapiolan kamarikuoron ja Kampin laulun varajohtajana

sekä kouluttajana Cantores minoreksessa.

 

HFK:n kuoromestari avustaa taiteellista johtajaa kuoron valmentamisessa

sekä kehittämisessä.

Lämpimästi tervetuloa iloiseen joukkoomme Jari!

----

Helsingin filharmoninen kuoro Metropolian kevään 2019 oopperan, Fredrik Paciuksen “Kaarle-kuninkaan metsästys” yhteistyökumppaniksi 
 

Tiedote 14.2.2019

Metropolia Ammattikorkeakoulu
Helsingin filharmoninen kuoro 

 

Metropolian musiikin kevään 2019 suursatsaus on Fredrik Paciuksen 1852 säveltämä ensimmäinen suomalainen ooppera “Kaarle-kuninkaan metsästys”. Odottamattomista aikataulusyistä johtuen yhteistyö aiemmin sovitun tahon kanssa jouduttiin perumaan. Helsingin filharmoninen kuoro (HFK) tarttuu rohkeasti tähän haasteeseen ja lähtee toteuttamaan kansallista merkkiteosta äärimmäisen haastavalla aikataululla yhdessä Metropolian musiikin tutkinto-ohjelman kanssa. 

 

Laulullisesti “Kaarle-kuninkaan metsästys” on upean rikas teos, joka edustaa syntyaikansa romanttista valtavirtaa. Kuorolla on oopperassa poikkeuksellisen merkittävä rooli.  Kuoron riveistä kajahtavat niin kalastajat nuorikkoineen kuin salskeat salametsästäjät, torimuijat ja nousevan Suomen kansan ääni. HFK:n taiteellinen johtaja Jonas Rannila on innoissaan yhteistyöstä: 
"Pacius kirjoittaa taitavasti hyvin ja kauniisti soivaa musiikkia kuorolle. Kaarle kuninkaan metsästys on täynnä herkullista laulettavaa. Kuoro juopuu juomalaulujen tahdissa ja riehaantuu markkinoilla. Lopun hymni on juhlava päätös Suomen ensimmäisen oopperan säveltäjän kynästä. Odotan innolla yhteistyötä niin tuotantotiimin kuin muidenkin muusikoiden kanssa."

Teoksen ohjaa Ville Sandqvist. Helsinki Metropolitan Orchestraa johtaa kapellimestari Sasha Mäkilä. Päärooleissa kuullaan Metropoliasta valmistuneita, ammattielämässä Kansallisoopperaa myöten vaikuttavia laulajia. Kuoron valmennuksesta vastaa kuoron taiteellinen johtaja Jonas Rannila.

 

Esitykset 5.4.–12.4.2019 Helsingin Konservatorion konserttisalissa, Ruoholahdentori 6.

Ensimmäinen ensi-ilta on perjantaina 5.4. klo 19 ja toinen ensi-ilta sunnuntaina 7.4. klo 14. Muut esitykset 11. ja 12.4. klo 19.

 

Liput 20 / 15 euroa.

Ennakkoliput: https://metropolia.tapahtumiin.fi

Tätä Paciuksen oopperan esitystä ovat tukeneet Svenska kulturfonden, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygrén, Stiftelsen Tre Smeder sekä Svenska Litteratursällskapet i Finland.
 

Lue lisää Metropolian tapahtumasivulta: metropolia.fi/kungkarlsjakt

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/951591005229169/

Helsingin filharmonisen kuoron kotisivut: helsinginfilharmoninenkuoro.fi/

 

HELSINGIN FILHARMONINEN KUORO vakiinnutti 10-vuotisjuhlavuotenaan 2017 asemansa yhtenä Suomen johtavista suurkuoroista. Mediassa huomioitiin kuoron rohkeat ohjelmistovalinnat, metallikas sointi ja ilmaisuvoima. Juhlavuoden ohjelmistossa oli mm. parhaita kuorokohtauksia oopperoista, Verdin ja Mozartin Requiem, Klamin Psalmus sekä dramatisoitu versio Brittenin Saint Nicolas -kantaatista. 2018 kuoro panosti näyttämötyöskentelyyn kolmessa suurproduktiossa: Carmina Burana, Candide sekä Don Carlos. Kuoro on vieraillut myös Heinäveden ja Ilmajoen musiikkijuhlilla. HFK on viime vuosina tehnyt orkesteriyhteistyötä lukuisten orkesterien kanssa, mm. Vaasan kaupunginorkesteri, Kirkkonummen orkesteri, Helsinki Sinfonietta ja Ylioppilaskunnan 

soittajat.

 

Aiempina vuosinaan HFK on säestänyt yhdessä RSO:n kanssa maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen konsertissaan, esiintynyt Kansallisoopperassa Tero Saarisen Les noces -baletissa ja tehnyt joulukonserttikiertueen yhdessä Pori Sinfoniettan, Jan Söderblomin ja Barbara Hendricksin kanssa. Keväällä 2015 HFK:n mieskuoro oli mukana Kansallisoopperan Sibeliuksen Kullervo-oopperassa.

                                                                                                                                                   

Lisätietoja ja lehdistöliput

Pirjo Aittomäki, tuottaja, Metropolian Musiikki

gsm 040 1954 107; sähköposti pirjo.aittomaki (at) metropolia.fi

Katja Tammela, puheenjohtaja, Helsingin filharmoninen kuoro

gsm 040 702 8926; puheenjohtaja (at) helsinginfilharmoninenkuoro.fi

31.12.2018

Kiitetty urkuri ja suurkuoro sähköistävät uuden vuoden Helsingin tuomiokirkossa 

Juhlavat sävelet täyttävät Helsingin tuomiokirkon, kun brittiläinen urkuri Richard Gowers konsertoi Helsingin filharmonisen kuoron (HFK) kanssa uudenvuodenaattona 31.12.2018. 

 

Gowersin levytys Olivier Messiaenin teoksesta La Nativité du Seigneur huomioitiin näyttävästi viimeisimmässä klassisen musiikin ykkösjulkaisun, brittiläisen Gramophone-lehden numerossa. ”Gowers välittää teoksen fundamentaalisen musikaalisuuden. Tulee tunne, että Gowers tuntee musiikin, jakaa Messiaenin vision ja tietää, mitä haluaa musiikin kertovan kuulijalle”, lehdessä todetaan.    

 

”On kunnia saada Richard Gowers konsertoimaan Suomeen ja soittamaan osia Messiaenin teoksesta tällaisen luonnehdinnan jälkeen”, HFK:n taiteellinen johtaja Jonas Rannila toteaa. 

 

Myös HFK on valmistautunut uudenvuoden konserttiin kunnianhimoisesti. ”Runsaan joulumusiikkitarjonnan jälkeen konserttimme on ajaton katselmus mestariteoksia, varsinainen musiikillinen ilotulitus eurooppalaista kuoromusiikkia", Rannila jatkaa. 

 

Konserttiohjelman ytimen muodostavat Richard Wagnerin loisteliasoopperamusiikki ja brittiläisen Hubert Parryn taivaat avaava teos Blest Pair of Sirens, joka esitettiin myös Cambridgen herttua Williamin häissä. Parryn kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

 

Konsertin pääteoksia yhdistää ylistys elämälle, taiteelle ja runoudelle. Ohjelmaa täydentävät Brahmsin, Brucknerin ja Mendelssohnin juhlallinen kirkkomusiikki ja Knut Nystedtin unenomainen Immortal Bach

 

"Kuulemme romantiikan ajan suurkuoro-ohjelmiston helmiä”, Rannila kertoo. “Ne ovat teoksia, joilla on sekä yleisön että esittäjien suursuosio säveltäjiensä synnyinmaissa. On harmillista, että niitä ei Suomessa juuri kuule. Nyt siihen on mahdollisuus.”

Konserttiarvostelu 2.10.2017

Synkkä kiihko lumosi

Tiedote 28.8.2017

Huipputaiteilijat juhlistavat Helsingin filharmonisen kuoron syksyn 10-vuotistaivalta

Maestro Leif Segerstam, tanssilegenda Jorma Uotinen, sopraanotähdet Johanna Rusanen ja Reetta Haavisto sekä Tampereen Pianokilpailut keväällä voittanut huippulupaus Ossi Tanner. Tässä vain muutamia nimiä 10-vuotiaan Helsingin filharmonisen kuoron (HFK) syksyn juhlakaudelta. Syyskuun juhlakonsertti on myös osa Suomi 100 - juhlavuoden ohjelmaa.

Keväällä alkanut ja runsaasti kiitosta kerännyt kuoron juhlavuosi huipentuu lauantaina 30.9 klo 18 Temppeliaukion kirkossa juhlakonserttiin, jossa kuullaan suomalaisten säveltäjälegendojen komeimpia kuorolle ja orkesterille säveltämiä teoksia. Sibeliuksen valoisa ja isänmaallinen Oma maa -kantaatti saa seurakseen Uuno Klamin suurteoksen Psalmus -oratorion, jonka HFK esitti jo kesällä Heinäveden musiikkijuhlilla Helsinki Sinfoniettan kanssa. Konsertissa kuullaan myös kantaesityksenä Lauri Mäntysaaren Tähtien takaa -teos. Illan huippuvieras maestro Leif Segerstam johtaa Sibeliuksen Finlandian.

Pyhäinpäiväniltana 4.11. Johanneksenkirkossa soi lohdullinen yhdistelmä: Mozartin tuttu requiem täydentyy amerikkalaisen Morten Lauridsenin Lux aeterna -teoksella. Lux aeternaa on kuvattu yhdeksi merkittävimmäksi nykyajan kuorosävellykseksi. Teos on omalla hiljaisella tavallaan kuin moderni, meditatiivinen ja lohduttava requiem. Konsertti toteutetaan HFK:n, mieskuoro Manifestumin sekä Ylioppilaskunnan soittajien yhteisproduktiona Helsingin lisäksi myös Loviisassa ja Tampereella. Juhlavuotensa kunniaksi HFK tarjoaa erilaisen joulukattauksen. Räväkkä oopperaohjaaja Ville Saukkonen on tarttunut Benjamin Brittenin vauhdikkaaseen Saint Nicolas -kantaattiin, joka kertoo joulupukin esi-isän Pyhän Nikolaoksen elämäntarinan. Luvassa on hauska spektaakkeli: Keski- Euroopassa suosittua Joulupukki-perinnettä on ravisteltu tuomalla kirkkoon joulupukiksi itse tanssilegenda Jorma Uotinen. Konsertit pe 15.12 klo 19 Kallion kirkko ja la 16.12 klo 15 Tapiolan kirkko.

Helsingin filharmonisen kuoron 10-vuotisjuhlavuoden suojelijana toimii Tarja Halonen.